Bárdos Deák Ági, énekesnő és a divat

Nehezen jön össze a találkozó az Erzsébet téri Gödörben.


Bárdos Deák ÁgiAlteros a csaj

Nehezen jön össze a találkozó az Erzsébet téri Gödörben. Az időpont csúszik, az énekesnőnek menetközben szólnak, hogy le kéne ugrani az EFFOTra, és ő készséggel le is ugrik. Szeret mocorogni, lételeme a zene, a színpad, az éneklés (Ági és a fiúk, Kontroll Csoport). Árad belőle az energia, vibrál örökké. Őzikeszemei ragyognak, este sem nehéz kiszúrni a tömegben. Jó leülni mellé. Kislányosan bájos, nőiesen vonzó, meghatóan őszinte és magával ragadóan mosolygós. Lendülettel magyaráz, csak néhány korty ásványvíz erejéig tart szünetet. Majdnemfekete felsőt visel, farmert és magassarkút, egyszerű és mégis egyedi jelenség. Van benne valami utánozhatatlanul megfoghatatlan ’BárdosDeákÁgis’.



Bárdos Deák ÁgiHazaiDivat.hu: Nagyon fiatalos a külsőd, és bár nőknek nem illik ilyet mondani, jó néhány évet letagadhatnál. Mit teszel azért, hogy formában maradj?
Bárdos Deák Ági: Semmit. Abbahagytam az ivást négy éve, vele együtt a cigizést. Merő szokásból, meg mert nagyon szeretem a várost (és minden helyet, ahová keveredek), meg a kíváncsiság hajt: sokat gyalogolok, nagyon sokat. Néha úszom is. Szerelmi kapcsolataimba soha nem kötöttem semmilyen kompromisszumot (más kapcsolatokban sem): ami nem működött, hagytam a francba. Mindenevő vagyok (pacal, kagyló, növények), de szerencsére nem vagyok az evés rabja, bár olykor falánknak érzem magam.   HazaiDivat.hu: De te nem voltál mindig ilyen vékony... A véletlen számlájára kell írni, hogy most ilyen jó az alakod? BDÁ: Mikor ittam, mint a kefekötő, mint nagyon sok nő zugivóként, vagy nyíltan, ebben az országban, 68 kiló voltam. Hogy abbahagytam, egy tisztítókúrát is végeztem, otthon, könyvből, egyedül. Azaz Kistamás Laci, volt Kontrollos társam tanácsára és útmutatásával - ő saját tapasztalatból dolgozott. Fél évig nyers növényi ételeket ettem, én készítettem a salátákat és a leveket - sok időbe tellett, de jól esett. Úsztam akkor egy évig, heti két-háromszor, húst egyáltalán nem ettem, nem kávéztam és feketeteáztam,  és helyreállt az immunrendszeremmel együtt az egészségem. Most 53-56 kiló vagyok, és ha kedvem van, bármiből bármennyit megeszem. Ez néha a túlzásig fajul, de alapvetően kiegyensúlyozottan étkezem, azon túl, hogy sajna visszaszoktam a kávéra, amiből, hét-nyolcat naponta megiszom. Ez nem oké, tudom, majd talán egyszer ezzel is mértékletes leszek.

Bárdos Deák ÁgiHazaiDivat.hu: Hogyan állítod össze a fellépő ruháidat?
BDÁ: A színpad nem a civil életünk része, különleges, mondhatni szent hely. Ehhez, meg a hangulataimhoz próbálok öltözni. A közmegegyezés szerint (nézők-én) egy női testből közvetítem azt, aminek médiuma vagyok, ekképp különféle, a nőiséget és hangulataimat hangsúlyozó cuccokba öltözöm.

HazaiDivat.hu: Most milyen a hangulatod?
BDÁ: Farmeros…

HazaiDivat.hu:  Mintha két Ági lenne: a művész és a magánember. Az utcán inkább látlak nadrágban és lapos sarkúban, míg a színpadon a végzet asszonya kellékeivel - vörös rúzs, szoknya, tűsarok - mutatod magad. A színpadon hangsúlyozott nőiség a téged körülvevő férfizenészek (Ági és a fiúk, Kontroll Csoport) miatti hímdominanciát  igyekszik ellensúlyozni?
BDÁ: Szeretnék mindig úgy öltözni, ahogy a kedvem tartja. Ha van egy kényelmes magas sarkú, nagyon magas sarkú cipőm, azt is felveszem a buszra-villamosra, szürke hétköznapokra. A férfiakat szeretem, nagyjából egyenrangúnak érzem magam köztük, azzal a kitétellel, hogy túl nagy hatással vannak rám és innentől kezdve mindig egy kicsit függőségben vagyok tőlük. De ez érzelmi beállítódás, lelki alkat, szocializáció kérdése: egyszóval nem az ő hibájuk. Nem két Ági van, hanem sok, és nekem volt (van) szerencsém úgy élni, hogy elég sokat megszólaltathatok belőlük.

HazaiDivat.hu: Figyelemmel kíséred az aktuális trendeket? Mennyire befolyásolják az öltözködésedet?
BDÁ: Észreveszem a trendeket, és ha belefér a világomba, és futja rá, megveszem, ami divatos.

HazaiDivat.hu: Kedvenc divatterveződ?
BDÁ: Nincs, de ismerem a nagy neveket.

Király TamásHazaiDivat.hu: Király Tamás divattervezővel voltak közös produkcióitok...
BDÁ: Szeretjük és tiszteljük egymás életművét, még csak egyszer-egyszer dolgoztunk együtt, az is egyfajta pszichedelikus szervezésű ügy volt. Virágszerda a Tilos az Á-ban, az FMK-ban a Babies’ dreams est, Győrben szintén Virágszerda - ezek a fantázianevek (Király) Tamás estjeinek címei, melyeken én énekeltem, nagyjából a Tamásnak tetsző, saját cuccokban. Tamás nagy rajongója a színpadi öltözködésemben fellelhető kreativitásnak, ami a Kontroll és a régi Ági és a fiúk idején hangsúlyosabb volt.

HazaiDivat.hu: Hogyan vélekedsz a divat társadalmi jelentőségéről?
BDÁ: Státusszimbólumot látok benne jobbára, és azt nem bírom, de a fiatal generációk lázadó kreativitását befogadó divatot respektálom, még akkor is ha a végső cél a társadalomba-építés. Én a személyes kreativitás híve vagyok - az öltözködésben is. A személyes kreativitás különféle terei közt egyiknek az öltözködést tartom.

HazaiDivat.hu: Van stylistod, vagy akad olyan személy, akinek a véleménye befolyásol az öltözködésedben?
BDÁ: Nincs, nincs, nincs.

HazaiDivat.hu: Voltál már divatbemutatón? Járatsz divatlapokat?
BDÁ: Nem, nem, nem, de a Vouge magazint bírom, mint esztétikai élményt,  és ha lenne pénzem, akkor biztos többször megvenném, mint öt évente eccer.

HazaiDivat.hu: Látsz különbséget a magyarok és külföldiek trendkövetése között?
BDÁ: Amsterdamban, Helsinkiben, Barcelónában, Párizsban, Lengyelországban, Bécsben jártam, csak néhány napot töltöttem ott, nem vettem észre, hogy különösebben trendkövetők lettek volna az utcai viseletek.

Bárdos Deák ÁgiHazaiDivat.hu: A sminkedben általában a rúzs a hangsúlyos. Ragaszkodsz valamilyen márkához?
BDÁ: A rúzs az egyetlen maszk, amit elviselek. Soha nem sminkeltem magam, rúzst viszont olykor színpadon kívül is viselek. Szeretem azt a színt, amit vamposnak mondanak. Nem ragaszkodom márkához, bár az a tapasztalatom, hogy jó nevek, pl. az Astor és fölfelé minden ami belefér - megint csak pénz - minőségileg jobbak, talán tartósabbak is, de én mindig lenyalom, leeszem, leiszom. Én nem afféle kiállítási tárgy vagyok, hanem élőlány.

  HazaiDivat.hu: Gyakran jársz fodrászhoz? Követed az aktuális frizuradivatot?
BDÁ: Van egy fodrász mindig az életemben, akihez hirtelen felindulásból gyakrabban-ritkábban járok - hangulat kérdése. Nem érdekel a hajdivat, barnára, sötétbarnára festem, festetem a hajamat. Az eredeti színére nagyjából.

HazaiDivat.hu: Van olyan vágyad, hogy ’hazai Madonnaként’ te diktáld a divatot a rajongóidnak?
BDÁ: Nincs, de azt hiszem, még mielőtt a világon bárki is csinálta volna, én már a nyolcvanas évek óta vagdosom a harisnyákat: kesztyűnek, és mindennek használom, aminek csak lehet. Azóta ez is divat lett...

Fotó: Váraljai Szandra, Subbacultcha.tyrell.hu, Bóta Bori, Tusarok.org


Írta: MZ , Dátum: 2006-08-17






ALMAF