Fáczányi Ildikó 2007 TavaszNyári kollekciójának bemutatóján jártunk (március 28.)

A franciásan csengő márkanév magyar nyelvre átültetve könnyűt, könnyedséget jelent.


Fcznyi Ildik bemutatFacile

A francisan csengő mrkanv magyar nyelvre tltetve knnyűt, knnyedsget jelent. A Fcznyi Ildik, divattervező nevből alkotott mozaikszcska, a Facile knnyen viselhető, knnyen kombinlhat, de egyszerre nőies ruhkat rejt, melyeket anya s lnya, fiatal hlgyek s sportos tinik egyarnt magukra lthetnek a mai rohans mindennapokban. A 2007 Tavasz/Nyri kollekci bemutatjnak helyszne ugyancsak a knnyedsget hivatott kifejezni, amikor a 'konzervatv' kifut helyett, raklapokon stltatta az est modelljeit.



Intro

A divatbemutató helyszínéül a VII. kerületben fekvő Kortárs Építészeti Központnál találóbbat keresve sem találhattak volna az est szervezői. Az előtérben és a lépcsőfordulókon pislákoló apró teamécsesek gyertyafényével csak a formatervezett, mini hősugárzók vehették fel a versenyt. A romantika és modernizmus összeölelkezéséből született díszletgazdagító elemek kitűnően harmonizáltak az elsőre talán bizarr, másodjára bensőséges szobabelsővel. Vagy nevezhetném inkább félig kész padlásnak a helyiséget.

A vakolatlan falak, natúr faablakok, mennyezetből kimeredő szögek együttese szokatlan, ámde szerethető egységet képezett a beltérből, a kifutót stílusosan raklapokból illesztették össze, majd ragasztószalaggal fixálták lépcsőszerűen. A terem több pontján elszórt dobogósor alkalmat adott a felvonuló manökeneknek, hogy lazán, lezseren, mintha csak az utcán lejtenének végig, akrobatikázzanak keresztül az emelvényeken.

Sámándobok

Fáczányi Ildikó bemutató De még mielőtt sor került volna a nem mindennapi felvonulásra, fiatal zenészek kapaszkodtak fel az alkalmi pódiumra. A rasztahajú fiatalok rituális dobszólója mindnyájunkat kellőképpen bemelegített. A szívdobogást imitáló taktusok, ütemek, az ősi ritmus a franciákból, angolokból, magyarokból álló nemzetközi közönséget is azonos ajkúvá kovácsolta. Ismerjük, tudjuk, a zene csodákra képes.

Az illő tapssal jutalmazott alkalmi koncert után csinos konferanszié lépegetett keresztül a pódiumsoron, magyarul, angolul, francia nyelven köszöntve az egybegyűlteket. A nézőközönség soraiban nemcsak a francia nagykövet foglalt helyet, számtalan gyerek és szülő volt kíváncsi Fácányi Ildikó tavaszt köszöntő kollekciójára.

Rendhagyó divatbemutató

Fáczányi Ildikó bemutató A divatbemutató során felvonuló gyerekek, tinik és "anyukák" kivétel nélkül a bájos tervezőhölgy barátai közül kerültek ki. A kreációkat szemlélve két irányvonalat különíthettünk el az elénk tárt kollekcióban, egy konzervatívabb áramlatot a maga szürke, klasszikus fazonú ruháival és egy nagyon színes, nagyon bohókás világot elénk idézőt, ahol az élénk citromsárga és a zöld alkot harmonikus párost.

A street wear vonulat szerelmeseinek mi mást ajánlhatnánk, mint Fácányi Ildikó farmereit, melyet a színpadon ritmusra pörgő, táncoló modellek, gyerekek színes felsőkkel viseltek. Az anyukák lezser szereléseihez hangsúlyos kiegészítők dukáltak, nyakban lógázó, méretes gyöngysorok, avagy kézben himbált óriás, szőttes táskák, melybe akár egy farmerdzsekit is könnyedén bele lehet passzírozni. A tekinteteket időnként egy-egy sötét napszemüveg takarta, talán, hogy a hölgyek arcára rajzolt mosoly még ragyogóbban szikrázzon.

Sárga, zöld, piros

Fáczányi IldikóA sárga és zöld szereléseken túl a pirosban úszó ruhácskák is jelentős szerepet kaptak a Facile 2007 tavasz/nyári kollekciójában. A pipacsmotívumokkal ékített szoknyás kétrészeseken túl, ruha is készült az említett anyagból. A fodros szoknyát fehér ujjatlan trikóval passzító, szöszke kishölgynek már rajongói is akadtak a közönség soraiban, taps és óváció kísérte-vigyázta a fiatal szépség lépteit. A rózsaszín, Audrey Hepburnt idéző, kalsszikus szabású ujjatlan ruhát a hátsó részén elhelyezett virágos rátét hivatott modernizálni.

De egy-egy a nadrág szárát ékítő rafinált zseb is megtette a magáét! A barna, fehér kockás sortokhoz kosztümkabátot illdomos húzni, a szürkés, bézses, fekete darabokba a türkizkék szegély csempész fiatalos mozgalmasságot. A szülők bátran viselhetnek fehér nadrággal passzított tunikaruhát, mely az előttünk álló nyár slágere lesz, de egy-egy ing vagy köpenyruhával is biztosan célba találnak párjuknál. Az anyjukba csimpaszkodó kis-, kamaszfiúknak farmer és hozzáillő fekete pulcsi javalható, legalábbis Fácányi Ildikó és a Facile szellemében.

Vivát a tervezőnek

Az anya-lánya divatbemutatót hangos taps éljenezte, nemcsak az elbüvölő gyerkőcöket fogadta ovációval a közönség, de a fekete-fehér, saját tervezésű ruhájában színpadra lépő Fáczányi Ildikónak is kijutott a gratulációkból. A tervező hölgy játszi könnyedséggel állt be modelljeinek sorába, végezetül, míg a nagyérdemű nem győzte tenyerét összecsapkodni, maga is végigszaladt a lépcsősorokat imitáló színpadon.

Képek Fáczányi Ildikó 2007 Tavasz/Nyár bemutatójáról - Kortárs Építészeti Központ, 2007-03-28


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-04






ALMAF